Charakterystyka ogólna:
Cassida Grease EPS to najwyższej jakości smary z dodatkami EP (extreme pressure), opracowane specjalnie do smarowania urządzeń stosowanych w procesach wytwarzania i pakowania żywności i napojów.
Stanowią one mieszaninę syntetycznego oleju bazowego (PAO) zagęszczonego kompleksowym mydłem glinowym i starannie dobranych, nietoksycznych dodatków uszlachetniających
.
Zastosowanie:
• Cassida Grease EPS 00:
zamknięte przekładnie przemysłowe, automatyczne układy centralnego smarowania
• Cassida Grease EPS 1:
łożyska toczne i ślizgowe, zamknięte przekładnie przemysłowe, automatyczne układy centralnego smarowania
• Cassida Grease EPS 2:
łożyska toczne i ślizgowe, złączki, przeguby, elementy ślizgowe; smar wielozadaniowy, m. in. do łożysk tocznych
Smary Cassida EPS mogą być również wykorzystywane jako zabezpieczenie przeciw rdzewne oraz jako środek zapobiegający przywieraniu uszczelek na zamknięciach zbiorników.
Zalety eksploatacyjne:
• długa żywotność
• doskonała odporność na wymywanie wodą
• znakomita odporność na utlenianie oraz stabilność mechaniczna
• Doskonałe zabezpieczenie przed korozją
• Doskonała przyczepność
• Neutralny smak i zapach
Specyfikacje i certyfikaty:
• NSF H1
• Kosher
• Halal
• SVGW (Swiss Water and Gas Authority)
Zakres temperatur pracy:
• Cassida Grease EPS 00:
-45°C do 100°C (krótkotrwale do 120°C)
• Cassida Grease EPS 1:
-40°C do 120°C (krótkotrwale do 140°C)
• Cassida Grease EPS 2:
-35°C do 120°C (krótkotrwale do 140°C)